Szuperdadus

"A legnagyobb kérdés az, hogy mit mondjunk a gyermekeinknek arról a világról, amit kéretlenül kaptak tőlünk."

Ajánlott weboldal

Friss topikok

Archívum

Mintha meg sem hallaná...

2009.11.12. 16:39 - szuperdadus

Címkék: gyerek gyermek nevelés szuperdadus

Úgy érzed, hogy csak ismételgeted önmagad? Mintha csak a falhoz beszélnél? Mielőtt teljesen elvesztenéd az önuralmad, próbáld ki az alábbiakat! Hidd el, hogy tudsz változtatni a helyzeten anélkül is, hogy kiabálnál (hiszen ettől biztosan nem fog jobban meghallani téged)! Fektesd le az alapvető szabályokat és mindig legyél következetes!

Először is gondold végig, hogy van-e valamilyen különös oka a gyerkőc negatív hozzáállásának? Gyakran előfordul, hogy a lurkó egyszerűen csak fáradt vagy éhes. Lehet, hogy rossz napja volt az iskolában, vagy délután történt vele valami, amiről nem is tudsz. Mondd el neki, hogy lehetséges, hogy nem tudsz minden problémát megoldani, de meghallgatod és mindent elmondhat neked.

Egyszerre mindig csak egy dolgot kérj tőle! Nem sorolhatod el hosszú listaként, hogy miket kellene csinálnia. Mindig a legfontosabbal kezd és ha azzal készen van, akkor válts a másik feladatra.

Ne engedj a hisztinek! Ha csak egyszer is elnézed neki, hogy egy egész tábla csokit felfaljon a vacsora előtt - csak azért, mert hangosan sír és toporzékol - ezután mindig arra fog számítani, hogy ezt megteheti (legfeljebb egy kicsit hisztizni kell érte).

A pozitív megerősítés többet ér, mint a tiltás! Nem kell minden nap megdícsérned, amiért a ruhái szépen el vannak pakolva, de amikor a helyére teszi, akkor minél előbb jöhet a pozitív megerősítés! "Köszönöm, hogy elpakoltál, nagyon szép rend lett a szobádban!"

Egyértelműen fejezd ki, hogy mit vársz el tőle! Ha valami nem tetszik, akkor egyszerűen és egyértelműen tudatnod kell ezt a gyermekeddel. Pl. ha azt látod, hogy éppen sorban dobálja ki az összes ételt a hűtőből, felesleges azt mondanod, hogy "Azonnal fejezd be ezt a butaságot!" Helyette mondd azt, hogy "Ne pakolj ki a hűtőből, kérlek! Vedd fel a földről a zöldségeket és a vajat, és tedd vissza őket a polcra!" Hasonlóan egyértelműnek kell lenned, amikor azt szeretnéd, hogy megtegyen valamit. Az, hogy "Tedd rendbe a szobád!" egyszerűen nem működik. Ha viszont azt mondod, hogy "Tedd a játékaidat a dobozba!", aztán "Tedd a sportciődet a cipősszekrénybe!", pontosan tudni fogja, hogy mit vársz el tőle. Játékosan vond be a gyermeked a takarításba, így hamar megtanulja, hogy minek hol a helye és élvezni fogja a rendrakást!

A 10 legfontosabb

2009.11.12. 10:10 - szuperdadus

Címkék: gyerek gyermek nevelés szuperdadus

Az alábbi cikket már olvashattátok a korábban említett Szuperdadus weboldalon, de úgy gondoltam, hogy ide is feltétlenül fel kell kerülnie.

10 tipp, a jó viselkedésért! - Gyorstalpaló

A gyerekeknek megkötésekre van szükségük
A fiatalabb gyerekek még nem érzékelik egyértelműen, hogy hol a határ. Ráadásul az idősebbek gyakran bizonygatják a kisebbek előtt, hogy ők mennyivel függetlenebbek. Tartsatok egy családi megbeszélés, ahol megegyeztek 5-10 olyan szabályban, amelyek reális elvárások a gyerekekkel szemben! Vedd figyelembe, hogy mennyi idősek a lurkók!

Egyszerre egyet
A gyerekek nagyon gyakran azért viselkednek rosszul, hogy több szülői figyelmet vonjanak magukra. Rendszeresen ütemezd be a saját naptáradba azt az időt, amikor a gyerekekkel együtt mókáztok és ilyenkor tényleg csak velük foglalkozz! Rögtön tapasztalni fogod, hogy a hátralévő időben is mennyivel jobban viselkednek!

Csoport "nyomás"
Ha úgy érzed, hogy a gyermek viselkedésre romlik, akkor ezzel feltétlen foglalkoznod kell! Beszélgess a többi gyermek szüleivel, vagy akár az ovónénikkel, tanárokkal! Próbáld a lehetőségek szerint rövidre szorítani azt az időt, amíg más problémás gyerekekkel van együtt a csemetéd, főleg, ha ez neki is problémát okoz, esetleg bántják. Szervezz "játszóházat" a saját otthonodban, ahol biztosíthatod azt, hogy minden gyerek tisztában legyen a házszabályokkal, és tudják azt, hogy ezt nekik is be kell tartaniuk!

Választás és kontroll
Készíts listát az általad is elfogadható lehetőségekről, majd hagyd, hogy ezek közül a gyermek maga válassza ki, hogy mit szeretne enni, - csinálni, - hordani, - játszani, vagy éppen mennyi ideig. Amikor a családban betartandó szabályokat beszélitek meg, adj lehetőséget a gyerekeknek is, hogy egyezkedjenek a büntetésekről, pl. mi lesz a büntetés, ha túllépik a "TV nézési idő maximum napi negyed óra" szabályt. Ugyanígy adj lehetőséget rá, hogy a jutalmakról is szavazhassanak!

Egyértelmű következmények
Ha a gyermek nem tartja be a korábban már tisztázott szabályokat vagy nem tesz meg valamit, amit kértél tőle, akkor figyelmeztesd! Mondd el neki nyugodtan és egyértelműen, hogy mi fog történni akkor, ha nem változtat a viselkedésén egy meghatározott időn belül (ez az idő ne legyen hosszabb 10 percnél, attól függően, hogy mi az a tevékenység, amit be kell fejeznie, vagy el kell kezdenie, valamint vedd figyelembe a gyermek korát!). Ezt követően nyugodtan visszaléphetsz, ezzel teret hagysz neki, hogy saját döntése alapján változtasson a viselkedésén.

Maradj nyugodt
Ha fáradt vagy, vagy aznap már ezerszer elmondtál, vagy megtettél valamit, könnyen elvesztheted a türelmed. Legyen egy konkrét terved arra, hogy hogyan hívhatod fel a figyelmét nyugodtan a szabályok betartására, így jobban fog rád figyelni, mint ha kiborulsz és esetleg kiabálsz vele. Ha érzed, hogy lassan de biztosan elönt az idegesség, tarts egy kis szünetet egy másik szobában (persze csak akkor, ha nem veszélyes épp egyedül hagyni a gyereket!), halgass egy kis zenét, mosogass el, vagy egyszerűen csak számolj el 10-ig!

Csináld végig
Ha nem hajlandó befejezni az elfogadhatatlan viselkedést, akkor valóban legyen meg ennek a következménye, azonban mindig maradj nyugodt és semmiképp se legyél agresszív! Amikor már túl vagytok a büntetésen, felejtsd el és lépj túl a problémán! Adj lehetőséget arra, hogy gyermeked előlről kezdhessen mindent és bebizonyíthassa neked, hogy ő igazából mennyire jó is tud lenni!

Beszélj róla
Szülőnek lenni sokkal könnyebb, ha nem egyedül kell megküzdened minden problémával! Csatlakozz fórumokhoz, beszélgess a többi anyukával a bölcsiben/oviban/suliban, beszéld meg a dolgokat a barátokkal, családtagokkal, vagy egyszerűen csak fizess elő egy anyukáknak szóló magazinra! Keresd meg a megoldásokat a problémákra! Próbálj meg nem panaszkodni, de vedd észre a családi életedben történt pozitív változásokat, mert így te is tudsz majd jó tanácsokkal szolgálni a környezetednek, ha mesélsz nekik az elért eredményeidről! Nem utolsó sorban ez az önbizalmadat is megerősíti abban, hogy képes vagy megoldani a dolgokat és erőt ad majd a következő problémák felmerülésekor is!

Jutalmazd a jó magaviseletet
Legtöbbször azt halljuk, hogy a megelőzés jobb, mint bármilyen gyógymód! A gyerekek valószínűleg maguktól és alapvetően is jól viselkednek, ha rendszeresen bátorítod és dícséred őket, amikor neked tetsző dolgokat produkálnak! Vezess be egy jutalom táblát, és hagyj helyet a különlegesen jó viselkedés elismeréséhez! Meglátod milyen hatással lesz a gyerkőcre, ha nap mint nap érzi és látja az elismerést!

P+R, avagy Pihenés és Rutin
A kevés alvás nagyon rossz hatással lehet a gyermek viselkedésére, nem beszélve a fejlődési és tanulási képességekről. Figyelj a jelekre, hangulatváltozásokra és hisztikre! Ha a gyermek fáradt vagy éhes, ez az egész napirendet felboríthatja. Szükség van egy betartható napi rutinra, amellyel biztosíthatod, hogy a lurkó az alvásigényének megfelelően kipihenje magát, testileg és lelkileg is felkészüljön a következő napra! Nem utolsó sorban ezzel saját magadnak is biztosítod az időt a pihenésre!

 

Úgy érzed, hogy kötelező tortúra az esti fogmosás?
Nézd meg, milyen megoldást ajánlunk erre a problémára
http://www.szuperdadus.sokoldal.hu/tippek_fogmososdi

Ki az a szuperdadus?

2009.11.11. 18:39 - szuperdadus

Címkék: gyerek gyermek nevelés szuperdadus

Talán ismeritek a külföldön nagy sikert aratott SuperNanny, azaz szuperdadus című sorozatot.  (Nem, ez nem az, amikor teljesen kezelhetetlen gyerekek mellé küldenek egy dadát, aki aztán szinte végig kívülről nézi az eseményeket és csak annyit mond a szülőknek, hogy "Ezt nem jól csinálod!") Ebben a sorozatban bármilyen probléma felmerülésekor a szuperdadus egyszerű nevelési módszereket tanítva a szülőknek, könnyedén oldotta meg a problémát. De valóban ilyen egyszerű lenne? Egyátalán milyen problémákkal találjuk szemben magunkat a hétköznapjaink során, miközben próbálunk a gyermekeinkkel egy hullámhosszra kerülni?

Egy kicsit jobban beleástam magam ilyen és hasonló helyzetekbe és számomra a legnagyobb tanulság az volt, hogy MINDIG a szülő hozzáállássán és viselkedésén múlik, hogy milyen válaszokat kap a gyermektől! Biztos vagyok benne, hogy ez nem csak a külföldi családoknál működik! Tanuljunk, tanítsunk és élvezzük a gyermekeinkkel töltött időt!

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy megoszthassuk egymással gondolatainkat, tapasztalatainkat!