Szuperdadus

"A legnagyobb kérdés az, hogy mit mondjunk a gyermekeinknek arról a világról, amit kéretlenül kaptak tőlünk."

Ajánlott weboldal

Friss topikok

Archívum

Mintha meg sem hallaná...

2009.11.12. 16:39 - szuperdadus

Címkék: gyerek gyermek nevelés szuperdadus

Úgy érzed, hogy csak ismételgeted önmagad? Mintha csak a falhoz beszélnél? Mielőtt teljesen elvesztenéd az önuralmad, próbáld ki az alábbiakat! Hidd el, hogy tudsz változtatni a helyzeten anélkül is, hogy kiabálnál (hiszen ettől biztosan nem fog jobban meghallani téged)! Fektesd le az alapvető szabályokat és mindig legyél következetes!

Először is gondold végig, hogy van-e valamilyen különös oka a gyerkőc negatív hozzáállásának? Gyakran előfordul, hogy a lurkó egyszerűen csak fáradt vagy éhes. Lehet, hogy rossz napja volt az iskolában, vagy délután történt vele valami, amiről nem is tudsz. Mondd el neki, hogy lehetséges, hogy nem tudsz minden problémát megoldani, de meghallgatod és mindent elmondhat neked.

Egyszerre mindig csak egy dolgot kérj tőle! Nem sorolhatod el hosszú listaként, hogy miket kellene csinálnia. Mindig a legfontosabbal kezd és ha azzal készen van, akkor válts a másik feladatra.

Ne engedj a hisztinek! Ha csak egyszer is elnézed neki, hogy egy egész tábla csokit felfaljon a vacsora előtt - csak azért, mert hangosan sír és toporzékol - ezután mindig arra fog számítani, hogy ezt megteheti (legfeljebb egy kicsit hisztizni kell érte).

A pozitív megerősítés többet ér, mint a tiltás! Nem kell minden nap megdícsérned, amiért a ruhái szépen el vannak pakolva, de amikor a helyére teszi, akkor minél előbb jöhet a pozitív megerősítés! "Köszönöm, hogy elpakoltál, nagyon szép rend lett a szobádban!"

Egyértelműen fejezd ki, hogy mit vársz el tőle! Ha valami nem tetszik, akkor egyszerűen és egyértelműen tudatnod kell ezt a gyermekeddel. Pl. ha azt látod, hogy éppen sorban dobálja ki az összes ételt a hűtőből, felesleges azt mondanod, hogy "Azonnal fejezd be ezt a butaságot!" Helyette mondd azt, hogy "Ne pakolj ki a hűtőből, kérlek! Vedd fel a földről a zöldségeket és a vajat, és tedd vissza őket a polcra!" Hasonlóan egyértelműnek kell lenned, amikor azt szeretnéd, hogy megtegyen valamit. Az, hogy "Tedd rendbe a szobád!" egyszerűen nem működik. Ha viszont azt mondod, hogy "Tedd a játékaidat a dobozba!", aztán "Tedd a sportciődet a cipősszekrénybe!", pontosan tudni fogja, hogy mit vársz el tőle. Játékosan vond be a gyermeked a takarításba, így hamar megtanulja, hogy minek hol a helye és élvezni fogja a rendrakást!

A bejegyzés trackback címe:

https://szuperdadus.blog.hu/api/trackback/id/tr161520557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása